Designtrends in 2018

Alles behalve saai!

2018 wordt het jaar van gekke designs en wilde fantasie, zo lijkt het. Kleurrijk en experimenteel. Verlooptinten zijn terug van weggeweest, flat- en material design krijgt een minder prominente rol in het grafisch ontwerp. En Pantone Colors koos een nieuwe kleur: Ultra Violet. 2018 here we come!

De nieuwste grafische rage

Het "glitch"-effect
De oorspronkelijke betekenis van de Engelse term 'glitch' houdt zoveel in als: de onverwachte output die het gevolg is van een kortdurende elektronische of softwarematige storing (Wikipedia). Het beschadigde beeld (het glitch-effect) is de laatste tijd een van de meest populaire trends in de digitale wereld. In 2018 gaan de beschadigde afbeeldingen onze ontwerpwereld overnemen! 

Het "destroy"-effect
Het lijkt erop dat aantasten van beelden in 2018 een trend gaat worden. Spatten, krabben, afscheuren, breken: élke vorm van het verpesten van de esthetiek van een compositie wordt in 2018 als gewenst en creatief beschouwd. Het doet mij terugdenken aan mijn kleutertijd waarin ik me helemaal mocht uitleven ;-) Het resultaat is in ieder geval onverwacht en opvallend. 

Het kleur-kanaal-effect
Spelen met kleurkanalen wordt populair. Met deze techniek creëren ontwerpers bijzondere effecten. Een hologram, een hallucinatie, een vervormde realiteit... dit alles heeft een grote invloed op de kijker, waardoor 'Kleurkanalen' een van de beste grafische ontwerptrends van 2018 is.

Holografie wordt minder belangrijk

De holografische ontwerptrend, die al enkele jaren een enorme hit is, loopt nu achter in vergelijking met de andere futuristische trends. Hoewel het nog steeds glamoureus en betoverend is, zullen we in 2018 minder holografische ontwerpen zien.

Het jaar van dubbel

Double Exposure
We kunnen met vertrouwen zeggen dat ook 2018 het jaar van "dubbelen" zal zijn. Dubbele belichting zie je al enige tijd voorbij komen. Hierbij worden twee beelden samengevoegd tot één nieuw, interessant beeld. Hier een paar voorbeelden:

Duotone
Een andere belangrijke "dubbel" bij de grafische ontwerptrends in 2018 is het dubbele kleurenlicht. Dit effect transformeert eenvoudige composities in nieuwe modern ogende. Dubbel licht is een effect dat kan worden bereikt met twee feitelijke lichtbronnen of kleurkanaalsplitsing. Hier zijn enkele trending voorbeelden.

Dubbel Exposure Duotone
Deze trend is een hybride van Double Exposure en Duotone, plus het gebruik van kleurkanalen. In het kort wordt dubbelbelichting duotoon bereikt door het beeld te verdubbelen of door twee verschillende overlappende afbeeldingen in monochrome kleuren te gebruiken. Op deze manier bereiken ontwerpers een futuristisch effect.

Typografie blijft hot

Creative Typography
Creatieve typografie was al enkele jaren heel belangrijk en is ook dit jaar een van de leidende trends in grafisch ontwerp. Als het op deze techniek aankomt, is verbeelding je sterkste troef. Creatieve typografie kan worden gecombineerd met andere technieken of alleen in het ontwerp worden gebruikt. Het maakt in beide gevallen visueel indruk. 

Cropped Typography
De kunst om delen van de letters te wissen terwijl ze nog steeds leesbaar zijn, vereist veel creativiteit en professionaliteit. Het effect is 100% de moeite waard.

Chaotic Typography
Chaos werd uitgeroepen tot een van de toptrends voor 2017. Het lijkt erop dat voor grafische ontwerptrends 2018 dit zich zal vertalen in een chaotische typografie. Met andere woorden, zeg "Nee" tegen het uitlijnen en "Ja" tegen de onconventionele volgorde van letters en woorden.

Typography as "Real Life Elements"

Een moderne grafische ontwerptrend is typografie die nauw samenwerkt met andere elementen van de compositie. Het effect is: letters omgezet in echte objecten.

Negatieve ruimte. Een positieve trend!

Negative Space
In zijn aard is de negatieve ruimte een "lege" ruimte in het ontwerp die een bepaalde onderscheidende vorm vormt. De techniek is de laatste tijd een van de meest populaire en heeft nog steeds de leidende positie.

Negative Space en typografie
Een trend in 2018 is de combinatie van negatieve ruimte met typografie. Elementen in de achtergrond komen door de letters naar voren. Dit is een andere vorm van interactie tussen typografie en compositie-elementen.

Heldere kleuren zijn in

Colorful 3D Substance
Heldere kleuren plus een 3D-compositie is een absoluut winnende combinatie in 2018. Met zoveel grafische ontwerptrends die strijden voor de leidende posities in 2018, zitten felle kleuren zeker aan de top van de hitlijsten. 

One Color 3D-Design
De laatste tijd zien we steeds meer productpresentaties met dezelfde achtergrondkleur als het product dat wordt gepresenteerd. Het product "springt" dankzij het volume, gecreëerd door de 3D-technieken. Wat vind jij: goed idee?

Metallic Elements
Als toevoeging aan felle kleuren komen metallic elementen de wereld van grafisch ontwerp binnen om een "wow"-effect te creëren. Vaak gecombineerd met andere trends zoals 3D-composities en creatieve typografie, brengt deze trend het effect van een real-life compositie.

Kleurovergangen / verlopen
Toen Instagram in 2016 van logo veranderde in een kleurrijk verloop, dacht niemand dat deze trend zo groot zou worden. Het was nog maar het begin van zijn opkomst. Ondanks het feit dat internet niet zeker was over deze ontwerptechniek (iedereen was toen al gek op flat en material), zien we meer en meer van deze kleurrijke verlopen.

Solid Color Flat and Material zijn uit...

Beide trends regeerden lange tijd in de digitale wereld, maar nu zijn ze voorbij hun hoogtepunt. We blijven echter deze trends zien in web- en app-ontwerpen vanuit het oogpunt van functionaliteit en een onopvallende interface voor een betere gebruikerservaring.

Artistieke illustraties

Handgetekende illustraties
Aangepaste, handgetekende illustraties zijn bijna tijdloos. Elk ontwerp is een kunstwerk, gemaakt met veel talent en verbeeldingskracht. Daarom kunnen illustraties nooit uit de mode raken. Als het gaat om grafisch ontwerp, brengen illustraties altijd een speciale unieke sfeer. In 2018 worden illustraties gepresenteerd in combinatie met andere grafische ontwerptrends zoals negatieve ruimte, 3D-structuren, de 'dubbele' trend en meer.

Illustraties over foto's
Een interessante trend voor 2018 is het combineren van foto's met digitale tekeningen. Deze techniek verhoogt het effect van de foto en geeft de compositie een nieuwe edgy look. Voor de merken die gewone foto's veel te saai vinden, is dit de juiste trend!

Papercut Illustraties
Een van de nieuwste grafische ontwerptrends 2018 zijn papercut-illustraties. Geïnspireerd door echte papiersnijkunst, wint deze trend snel aan terrein. Papercut-illustraties creëren composities die zijn gemaakt van verschillende lagen papier (of een illusie hiervan) en geven diepte en een specifieke uitstraling.

2018: alles behalve saai!
Als we de grafische designtrends 2018 in drie woorden moeten beschrijven, zou dit 'alles behalve saai' zijn. Het jaar van digitale grafische gekte brengt fascinerende en boeiende ontwerpen. Geniet ervan!

Bron: graphicmama.com

Delen

© twistontwerp.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Automatisch inspiratie in je mailbox

Met enige regelmaat schrijf ik blogs over onderwerpen in m'n vakgebied. Wil je op de hoogte blijven en goede tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Uiteraard ga ik met zorg om met je persoonlijke gegevens en worden deze niet gedeeld met derden. Uitschrijven kan altijd met de link onderaan elke nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven en inspirerende blogs ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief